top of page

Human Library

Donderdag 13 februari 2020


Human Library is een organisatie die bijeenkomsten organiseert om mensen samen te brengen om met elkaar in gesprek te gaan. Human Library ziet mensen als een boek met ieder zijn eigen verhaal. Het doel van de organisatie is mensen te bewust te laten worden van zijn eigen oordelen en vooroordelen. Je kunt als ‘boek’ deelnemen of als ‘lezer’ van een boek. Je krijgt een half uur de tijd om je boek te lezen, wat neerkomt op een half uur praten met een persoon die daar zit omdat ze bijvoorbeeld zelf ervaren hebben hoe het is om geconfronteerd te worden met vooroordelen van anderen.

Er heeft in 2017 een onderzoek plaatsgevonden naar de mate van impact van Human Library. In dit onderzoek voor haar

Master Thesis voor de Universiteit van Groningen heeft Handke (2017) onderzocht wat het effect is om op deze manier met anderen in contact te komen. Daarin geeft ze onder meer aan dat het inderdaad een positief effect kan hebben. Nu ik het zelf heb meegemaakt kan ik het me voorstellen. Doordat de diversiteit aan ‘boeken’ erg groot is kun je altijd een boek kiezen dat totaal vreemd voor je is. Hoewel ik van mening ben dat wanneer je open het gesprek ingaat het niet eens zoveel uitmaakt, je hebt elkaar gaandeweg altijd wel iets te vertellen. Mijn ‘boek’ heeft al een vijftal keren meegedaan en ik heb haar gevraagd of zij niet de ervaring heeft dat er vooral mensen komen die zich sowieso al openstellen voor anderen. Zij vertelde me echter dat dit erg kan verschillen. Er zijn ook mensen bij die een hele sterke mening hebben over het een of ander en tijdens het gesprek geconfronteerd worden met de vooroordelen waarmee de ander te maken krijgt. De invloed die dat heeft is sterker dan ze van tevoren denken. Een boeiende ervaring en een mooie manier om mensen samen te brengen die elkaar normaal gesproken niet snel zouden aanspreken of met elkaar in contact komen.


Naast de gesprekken zijn er ook randactiviteiten georganiseerd. Zo heb ik meegewandeld met een wandelcoach, Annemieke. De wandeling vindt plaats in de LocHal en heeft als doel door te wandelen je oordelen los te laten of uit te stellen. Een mooie doelstelling en mooi om te zien hoe je op zoveel manieren kunt proberen mensen bewust te maken van vooroordelen, oordelen of aannames. Annemieke probeert onze zintuigen te openen door ons het gebouw fysiek in ons op te laten nemen, door te observeren, te luisteren of te ruiken. Bewust observeren en je zintuigen gebruiken lopen als een rode draad door mijn onderzoek heen, tevens een mooie beeldspraak in relatie tot mijn inspiratiebron Between the Lines van Chiharu Shiota. Door het bewust kijken naar kunst kun je ook je eigen oordelen aftasten, maar inmiddels heb ik ook ervaren dat voor een creatief schrijfproces je zintuigen ook van groot belang zijn.


Tot slot was er ook een workshop van Yda Sinay, De Blikopener, waarbij zij ons heeft laten nadenken over kunst en hoe kunst een rol kan spelen in de manier waarop kunstenaars naar de wereld kijken en hoe zij ons door hun ogen laten kijken. Dit heeft ze ingezet door een combinatie van Visible Thinking en een activiteit; het tekenen van een zelfportret, waarbij je geen tekentalent hoeft te hebben. Om te besluiten met een Cahoot quiz, waarbij we door de manier waarop de vragen zijn geformuleerd aan het denken worden gezet over wat kunst voor mij of de anderen betekent. De woordspeling van de titel van de workshop De Blikopener is een goede vondst, door het kijken naar kunst je blik openen. Ik heb het ervaren als een hele laagdrempelige manier om met mensen naar kunst te kijken. Voor mij is dit een goede ervaring, aangezien ik nogal de neiging heb het heel goed te willen doen en ik daardoor nog wel eens vergeet dat het ook gewoon ontzettend leuk is om bezig te zijn met kunst en kunsteducatie.


Bronnen:

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page