top of page

Hoe ga ik mijn onderzoek communiceren?

Hier volgt een brainstorm van mogelijkheden:


Cadavre Exquis:

Dialoog volgens Bohm (2019, p. 31): "the making of something in common", samen iets nieuws creëren.

Een Cadavre Exquis is ontstaan in de jaren ’30 van de vorige eeuw en is begonnen als dichtvorm. Het idee is dat je blind doorschrijft aan een verhaal of gedicht, waarbij je alleen het eerste woord geeft van de nieuwe dichtregel of van het verhaal. René Magritte heeft deze techniek ook gebruikt voor het tekenen. Voor voorbeelden kijk hier.

Ik zou een Cadavre Exquis kunnen maken met zoveel mogelijk verschillende mensen. Inspiratiebron ‘A grain of sand’ van AtelierNL. Zij verzamelen zand van over de hele wereld om de wereld te verbinden en te laten zien hoe zand zijn eigen signatuur heeft.

Zou zouden we samen een Cadavre Exquis kunnen maken waarbij we met al die tekeningen samen telkens nieuwe kunnen creëren.

Hoe ga ik dit uitvoeren? Met een retourenvelop mensen een verzegeld stuk papier opsturen? Of alleen de losse delen opsturen en die later verbinden. Mag het ook een geschreven gedicht of verhaal zijn? Laat ik dat aan de mensen zelf over?

Is het niet verstandiger iets digitaal te maken, een app of website, zoals Going Going Gone Red?

Nu heb ik delen in een iMotion filmpje achter elkaar geplakt.

Naast tekeningen kun je ook denken aan een collagevorm, tijdschriften…

De verzamelde tekeningen kun je uiteindelijk bundelen in bijvoorbeeld een boek.


Schrijven:

Toch op basis van mijn onderzoek een stuk schrijven? Wat wordt dat dan?

Een boek of website, het kan ook beiden.

Website in de vorm van een blog, dan kan ik meteen beginnen op mijn huidige website en deze daarna bundelen op een nieuwe interactieve site.

Het zou mooi zijn als er dan een fysieke vorm komt die ik kan laten zien bij de verdediging.

Ik zou vanuit die website eigenlijk wel mijzelf willen presenteren als ondernemer op het gebied van kunsteducatie.

Of juist de Cadavre Exquis alleen doen tijdens de eerste 5 minuten van de verdediging…

Perspectieven delen middels een website?

Een verband leggen tussen reizen en je ontwikkelen als wereldburger waarin we allemaal een plek verdienen en waar we elkaars oordelen onderzoeken en perspectieven delen.

Zoektocht….

“Als iedereen de wereld anders waarneemt is het goed samen met iemand anders te kijken. Iemand met een verse blik, ander standpunt, andere achtergrond en mening” (Herman, 2016.p. 122).

VTS:

Een spel op basis van VTS ontwikkelen? Op basis van de drie vragen en een hele berg afbeeldingen in een groep het gesprek aangaan. Hoe wordt dan de rol van de facilitator ingevuld? Wie gaat dat dan doen?

Of juist iets ontwikkelen voor op scholen?

Hoe zit het dan met copyright?

Verhaal vertellen:

Een verhaal schrijven en dit voordragen tijdens de verdediging?

Ik moet telkens denken aan het verhaal dat wij te horen kregen tijdens onze voorlichtingsbijeenkomsten ter voorbereiding van onze adoptieprocedure. Over een kindje dat meegenomen wordt door ouders, waarbij later blijkt dat de ouders zwart zijn en het kindje wit. In het verhaal nemen ze het kind mee naar een niet nader genoemd Afrikaans land.

Via Stichting Adoptievoorzieningen heb ik navraag gedaan en deze inlevingsoefening wordt altijd gebruikt bij voorlichtingsbijeenkomsten. Een medewerker zoekt uit of er eventueel bronnen zijn en of het verhaal gebaseerd is op onderzoek.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vorm

Comments


bottom of page