top of page

Een aanleiding om te schrijven?

Alles kan een aanleiding zijn om te gaan schrijven of om ergens over te schrijven. Een mooi voorbeeld is het boek van Tefke van Dijk, De psychologie van het boodschappenbriefje. Tefke is gefascineerd door achtergelaten boodschappenbriefjes die je bijvoorbeeld ziet in de mandjes en boodschappenwagentjes in de supermarkt. Zij is deze gaan verzamelen en is aan de hand van de briefjes, de boodschappen en de combinaties van de 'ingrediënten' verhalen gaan bedenken wie er achter al die briefjes zou kunnen zitten.


Tijdens deze les laten we ons inspireren door dit gegeven. We nemen in gedachten een persoon die we goed kennen en maken een boodschappenlijstje dat typisch is voor die persoon. Die lijstjes hebben we gedeeld in de groep en we zijn vervolgens gaan raden wie of welke type het lijstje geschreven zou kunnen hebben. Naast het plezier van het bedenken wie het personage zou kunnen zijn dat bij het briefje hoort is het ook een goede oefening om je te verplaatsen in een ander. Het is opvallend hoe je aan de hand van boodschappen ook sterk in stereotypen gaat denken.

We gaan uiteindelijk op basis van het boodschappenbriefje van een andere cursist een verhaal bedenken. Dit in combinatie met alle speculaties die we hebben gedeeld, wie zou het briefje geschreven kunnen hebben?

"Tegen de tijd dat Bram het lukt zijn ogen te openen is het al licht buiten. Hij durft bijna niet om zich heen te kijken. Hoe kan het dat hij hier midden in de gezamenlijke woonkamer in slaap is gevallen? Hij ligt op de bank. Voelt aan zijn rug. Langzaam gaat hij zitten. De lege flesjes bier rollen weg en over elkaar heen. Ai, wat een teringherrie. Hij grijpt naar de half lege zak Lays Chips van 225 gram. Hij graait in de zak en propt een handvol chips in zijn mond. Gelukkig, naturel, paprika vindt hij zo smerig! Hij staat op en overziet de zooi. Waar is iedereen? Lekker hoor, zijn huisgenootjes zijn er natuurlijk allemaal alweer vandoor. Hij wordt hier echt te oud voor."


Mijn fantasie heeft me niet in de steek gelaten, de enige overeenkomst die ik had met de echte persoon was dat hij een jongeman is, wel net van een studentenhuis verhuisd naar een zelfstandige woning. Maar een uiterst keurig en opgeruimd typje, waar de onderzetters voor de glazen altijd paraat staan.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page