top of page

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn buurt?

Voor mijn onderzoek ben ik bronnen en informatie gaan zoeken in de literatuur, waarbij ik veel internationale en nationale bronnen tegen ben gekomen, maar wat gebeurt er eigenlijk bij mij in de buurt? Wat organiseert mijn gemeente om mensen met elkaar in verbinding te brengen? Hier geef ik een paar voorbeelden.


De Camping Koffietent

Het brugwachtershuisje op de Citadellaan in 's-Hertogenbosch is een goed voorbeeld van een manier om mensen bij elkaar te brengen. De Camping Koffietent wordt door de 'campingbazen' omschreven als "het kleinste koffietentje met een groots ideaal: een ontmoetingsplek voor de stad, met uitzicht op het water, de wolken en het groen. Voor het gevoel van vakantie op een doordeweekse dag. Voor een praatje. Voor een spontaan initiatief en voor koffie!"

De Camping wordt onder andere ondersteund door de gemeente en wordt verder helemaal gerund door vrijwilligers. Zou dit een mooie plek kunnen zijn om een keer een sessie te houden? Hoe kom ik dan aan mijn kunstwerk?


Cultuurfonds

Er is ook leven na de master! Het kan wellicht interessant zijn een activiteit te bedenken voor de gemeente:


"Heeft u een goed idee voor een cultureel project? De gemeente ’s-Hertogenbosch steunt interessante plannen en projecten via (mede)financiering, netwerk en kennis. Er zijn drie verschillende projectfondsen, met elk een eigen doelstelling:

  • Fonds Landelijk Onderscheidend: voor projecten die ’s-Hertogenbosch als cultuurstad (inter)nationaal op de kaart zetten. Aanvragen mogelijk van €15.000 tot €100.000. Zie voor alle voorwaarden de regeling.

  • Fonds Lokaal Effectief: voor projecten die inwoners van ‘s-Hertogenbosch aanzetten tot actieve cultuurparticipatie of kunstbeoefening. Aanvragen mogelijk van €750 tot €40.000. Zie voor alle voorwaarden de regeling

  • Fonds Pop-up: voor vernieuwende, experimentele en verrassende culturele projecten. Aanvragen mogelijk van €250 tot €40.000. Zie voor alle voorwaarden de regeling."


De Passage

Nog een interessant voorbeeld in de gemeente 's-Hertogenbosch is De Passage. De Zuiderpassage is een winkelcentrum gebouwd in de jaren '60, maar inmiddels zie je het verval toenemen en zijn er verschillend pogingen ondernomen het centrum nieuw leven in te blazen. Het zit vol potentie, dat dachten de initiatiefnemers van De Passage ook.

"De Passage is een literair project dat zich af gaat spelen in de Bossche Zuiderpassage. De initiatiefnemers willen in een glazen ruimte aan de voorzijde van het gebouw aan de slag met verhalen van de plek zelf, de bewoners en de omwonenden. Dit gebeurt in twee subprojecten: een literair project en een journalistiek-erfgoed project."

De schrijvers leveren een bijdrage door twee maanden deel uit te maken van de plek en verhalen te schrijven over de bewoners.


Droomstad Den Bosch

"Je hebt eindelijk een plek om je ideeën en Dromen te laten horen en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van onze Droomstad Den Bosch."

Droomstad Den Bosch is een website waar je een droom kunt indienen die je zelf hebt of waar je anderen kunt helpen hun droom te realiseren. De droom heeft betrekking op verschillende locaties in de stad. Je kunt je registreren op de site en daar je idee promoten en proberen je droom te verwezenlijken.


Bronnen:


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page